logo

     Majówka w Ochli 2007 - impreza integracyjna
 
     Oto jak przedstawiał się program i zapowiedzi dnia:
     W dniu 18 maja br., Lubuskie Stowarzyszenie Wsparcia Opiekunów i Osób Dotkniętych Chorobą Alzheimera organizuje Majówkę w Muzeum Etnograficznym z siedzibą w Ochli. Jest to impreza integracyjna realizowana w ramach zadania dofinansowanego przez Miasto. Uczestnikami są osoby dotknięte chorobą Alzheimera, ich opiekunowie oraz Seniorzy miasta Zielona Góra - uczestnicy Domów Dziennego Pobytu z Centrum Usług Opiekuńczych.
 
W programie:
  11.00 - 12.00
Tradycyjne zajęcia w dawnym gospodarstwie chłopskim - mielenie na żarnach, wyrób masła - degustacja
Poczęstunek: kawa, herbata, ciasto własnego wypieku
  12.00 - 13.00
Rękodzieło artystyczne: pokaz wyrobu kwiatów, wycinanka
Uroki skansenowskiej wsi - spacer
  13.00 - 14.30
Grochówka z kociołka
Uroki skansenowskiej wsi - przejażdżki bryczką
  15.00 - 16.30
Ognisko na wyspie: zabawa z muzykiem, pieczenie kiełbasek i kaszanki
- pokaz rękodzieła artystycznego: wyroby z sianka i kukurydzy
 
     Celem realizowanego przez Nas zadania jest wsparcie opiekunów osób dotkniętych chorobą Alzheimera, rehabilitacja społeczna osób chorych, zapobieganie izolacji społecznej opiekunów i osób dotkniętych chorobą Alzheimera, integrowanie chorych cierpiących na nieuleczalne choroby z osobami zdrowymi oraz poszerzenie oferty opieki sprawowanej przez Dom Dziennego Pobytu "Nestoria".
 

Relacja
 
     Aby miło spędzić piękny słoneczny dzień majowy nie potrzeba daleko jeździć. Jak się okazuje wystarczy wybrać się do Muzeum Etnograficznego w Ochli i korzystać z uroków skansenowskiej wsi! Tak też zrobili uczestnicy imprezy integracyjnej, którą zorganizowaliśmy w ramach zadania dofinansowanego przez Miasto.
     Uczestnikami były osoby dotknięte chorobą Alzheimera, ich opiekunowie, rodziny oraz Seniorzy Domów Dziennego Pobytu z Centrum Usług Opiekuńczych. Program imprezy obfitował w wiele atrakcji jak np. pokaz i nauka rękodzieła artystycznego, ognisko z pieczeniem kiełbasek, przejażdżki konne bryczką, piesze zwiedzanie skansenu. Jednak największym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty robienia masła. Dlaczego? Ponieważ odżyły wspomnienia z dzieciństwa. I tak jak nie da się zapomnieć smaku domowego chleba, tak też nie da się zapomnieć smaku swojskiego masła. Pewnie dlatego długo jeszcze po degustacji masła i maślanki trwała dyskusja na temat tego jak nazywa się przyrząd do robienia masła (kirzanka, kierzanka czy maselnica?), jak długo wyrabia się masło, i w jaki sposób najlepiej oddzielić je od maślanki.
     Po pracowitej części programu przyszedł czas na ciepły posiłek i dobrą zabawę. Na ognisku piekły się smakowicie kiełbaski i kaszanki, a my po ciepłej grochówce degustowaliśmy wypieki własnego wyrobu. W tym czasie przygrywał nam akordeonista, a zabawę poprowadziła pani Małgosia. Oj, czego tu nie było! I śpiewy i pląsy i tany, a dla najodważniejszych i najbardziej aktywnych czekały zasłużone nagrody!
     Późnym popołudniem zakończyliśmy wspólnie spędzony majowy dzień. Dzień pełen wrażeń i niezapomnianych chwil z nadzieją, że jeszcze nie raz uda nam się sprawić - sobie nawzajem tak wiele radości!
 
Galeria
 

           
 
           

Kliknij na wybrane zdjęcie - pojawi się ono w oryginalnej wielkości na ekranie - kliknij na prawą stronę zdjęcia - przejdziesz do następnej fotografii - jeśli klikniesz na lewą stronę zdjęcia - powrócisz do poprzedniej fotografii.
 
→ powrót do Kroniki

 

Wszystkim, którzy zechcą wesprzeć naszą inicjatywę podajemy konto Stowarzyszenia:
Bank Zachodni WBK S.A. nr rachunku: 45 10901535 0000 0001 0584 9014